collage_object
  • Om
  • Karolina Lasses

1999 flyttade bullterrier Bosse in i mitt liv och in i mitt hjärta. Jag har lite svårt att beskriva Bosse, han var min allra bästa vän och han har fortfarande inte flyttat ut ur mitt hjärta. Det är honom du ser vaka över mitt företagsnamn. Med Bosse föddes inte bara ett djupt intresse för vem han var och vad han behövde utan även en nyfikenhet på hundar i allmänhet. Den där nyfikenheten kom att utvecklas till en stor passion och fortfarande idag så finns det inget som gör mig så glad som att umgås med hundar och ingenting jag tycker om att prata så mycket om, som just hundar.

Sedan början av 2000-talet är jag instruktör och hundpsykolog/hundproblemutredare, utbildad hos HUNDutbildningsgruppen - Svenska Kynologutbildningen. Deras mod att framhålla allt det vi människor har gemensamt med våra hundar, kombinerat med en djup respekt för hunden som en biologisk varelse med artspecifika behov, är det jag tycker särskilt mycket om.  

Sedan dess har praktisk erfarenhet kompletterats med vidareutbildning, med fram för allt etologi som inriktning.

Att fortbilda mig har varit väldigt viktigt för mig, inte främst för att man aldrig blir fullärd utan för att det är så förbenat roligt! Ju mer jag lär mig ju större blir ödmjukheten inför hur lite jag vet med säkerhet. Varje individ jag möter sitter på sin sanning, vare sig det är en hund eller en människa.

Mitt hjärta brinner extra mycket för att synliggöra behov och försöka lösa de hinder som står i vägen för att tillgodose dem. Jag är ICF dipl. Coach och jag tycker mycket om det verktyg ett coachande förhållningssätt är.
För mig har även kunskapen om berikning varit en viktig del i mitt sätt att se på hur problem kan lösas och hur vi kan möjliggöra att hundar får bete sig som hundar. Berikning har kommit att bli ett stort intresse och en stor del i hur jag arbetar - både i kursverksamhet och i arbetet med problembeteenden hos hund.

Jag konsulteras i hundsammanhang av lite olika slag, bl a har jag varit samtalsledare på Adventure Dog Conference 2012 och moderator på Adventure Dog Conference 2015 och lärare på HUNDutbildningsgruppens yrkesutbildning till Berikningskonsult.
Att tänka kring och samtala om hundar och hundars beteende är bland det bästa jag vet!
Det händer så mycket spännande på forskningsfronten och det kommer ständigt nya studier om hundens evolution, beteende, kognition och samspel med människan. Ett sätt att hålla mig uppdaterad är att närvara vid olika fortbildningsdagar t ex Shape of Enrichments Miljöberikningskonferens, Antrozoologiseminarium på SLU och den årliga Adventure Dog Conference.

Nu för tiden har jag inte längre Bosse vid min sida, nästan 11 år fick vi tillsammans. Betydligt kortare tid fick vi med vår älskade bullterrier Hertha. Ett hundägande som kom att innehålla mycket sorg men också många erfarenheter jag värdesätter stort.

Sedan 11 år tillbaka delar jag och min familj livet med en rottweiler som heter Berit. En hund med stora känslor åt alla håll och en livsglädje av sällan skådat slag. En hund som är den vänligaste själ jag mött och som berikar vår familj med så mycket kärlek och glädje att vi brukar kalla henne vårt "lyckopiller".
Det är en stor gåva att få ha Berit runt mina barn och jag är säker på att hon lärt dem massor om omtänksamhet, hänsyn, vänlighet och integritet.

Sedan i våras har vår familj utökats med bullterriern Stellan! En alldeles underbar liten filur som stökar och bökar och ser till att vi inte sitter still för mycket :-)