collage_object
  • Om
  • Karolina Lasses

1999 flyttade bullterrier Bosse in i mitt liv och in i mitt hjärta. Jag har lite svårt att beskriva Bosse, han var min allra bästa vän och han har fortfarande inte flyttat ut ur mitt hjärta. Det är honom du ser vaka över mitt företagsnamn. Med Bosse föddes inte bara ett djupt intresse för vem han var och vad han behövde utan även en nyfikenhet på hundar i allmänhet. Den där nyfikenheten kom att utvecklas till en stor passion och fortfarande idag så finns det inget som gör mig så glad som att umgås med hundar och ingenting jag tycker om att prata så mycket om, som just hundar.

Sedan början av 2000-talet är jag instruktör och hundpsykolog/hundproblemutredare, utbildad hos HUNDutbildningsgruppen - Svenska Kynologutbildningen. Deras mod att framhålla allt det vi människor har gemensamt med våra hundar, kombinerat med en djup respekt för hunden som en biologisk varelse med artspecifika behov, är det jag tycker särskilt mycket om.  

Sedan dess har praktisk erfarenhet kompletterats med vidareutbildning, fram för allt i etologi men även andra discipliner som t ex djurvälfärd, kognition, avel och hälsa.  Jag har ett stort intresse för filosofiska och etiska resonemang och undervisar i relationen mellan hund och människa ur ett tvärvetenskapligt perspektiv. Ju mer vi kan bredda bilden, ju större förståelse kan vi få, inte bara för  hunden utan även för människan. 

Att fortbilda mig är och har varit väldigt viktigt, inte främst för att man aldrig blir fullärd utan för att det är oerhört roligt! Ju mer jag lär mig ju större blir ödmjukheten inför hur lite jag med säkerhet vet. Varje individ jag möter sitter på sin sanning, vare sig det är en hund eller en människa. 

Mitt hjärta brinner extra mycket för att synliggöra behov och försöka lösa de hinder som står i vägen för att tillgodose dem. Jag är ICF dipl. Coach och jag tycker mycket om det verktyg ett coachande förhållningssätt är.
För mig har även kunskapen om berikning varit en viktig del i mitt sätt att se på hur problem kan lösas och hur vi kan möjliggöra att hundar får bete sig som hundar. Berikning har kommit att bli ett stort intresse och en stor del i hur jag arbetar - både i kursverksamhet och i arbetet med problembeteenden hos hund.

Jag konsulteras i hundsammanhang av lite olika slag, bl a har jag varit både samtalsledare och moderator på Adventure Dog Conference och lärare på HUNDutbildningsgruppens yrkesutbildning till Berikningskonsult. Jag har även utbildat yrkesverksamma i Antrokynologi och fördjupningar i berikning, varit inbjuden som hundexpert på event, podd, skrivit krönikor och konsulterats av djurskyddsorganisation.  
Att tänka kring och samtala om hundar och hundars beteende är bland det bästa jag vet!
Det händer så mycket spännande på forskningsfronten och det kommer ständigt nya studier om hundens evolution, beteende, kognition och samspel med människan. Ett sätt att hålla mig uppdaterad är att närvara vid olika fortbildningsdagar t ex Shape of Enrichments Miljöberikningskonferens, Antrozoologiseminarium på SLU och Adventure Dog Conference. 

Nu för tiden har jag inte längre Bosse vid min sida, nästan 11 år fick vi tillsammans. Betydligt kortare tid fick vi med vår älskade bullterrier Hertha. Ett hundägande som kom att innehålla mycket sorg men också många erfarenheter jag värdesätter stort.

I 13,5 år delade jag och min familj livet med en rottweiler som hette Berit. En hund med stora känslor åt alla håll och en livsglädje av sällan skådat slag. En hund som var den vänligaste själ jag mött och som berikade vår familj med så mycket kärlek och glädje att vi brukade kalla henne vårt "lyckopiller". Det är en stor gåva att jag fick ha Berit runt mina barn och jag är säker på att hon lärt dem massor om omtänksamhet, hänsyn, vänlighet och integritet.

2019 utökades vår familj med bullterriern Stellan! En alldeles underbar hund som stökade och bökade och såg till att ingen av oss satt still för länge. Han var gjord av den hårdaste sten på utsidan men hade ett känsligt inre fullt av ömhet. Dramatisk med stora gester och full av humor. Han var obeskrivligt kelig och ville alltid ligga på någon. Vi brukade kalla honom vårt "tyngdtäcke". Vi fick bara 4,5 år tillsammans och han är djupt saknad.